Til innholdet

Meny

Kontormiljø2

Store variasjoner over kommunegrensene

Bedriftene i Sørøst-Norge har nå positive forventninger til fremtiden, men hvor lyst de ser på veien videre varierer stort fra kommune til kommune. Det viser de ferske tallene i SpareBank 1 Sørøst-Norges nye forventningsundersøkelse.

 

I august og september spurte Kantar 700 bedriftsledere i Sørøst-Norge, gjennom telefonintervjuer, hva de tenker om investeringer, etterspørsel, ansettelser, lønnsomhet og omsetning de neste 12 månedene. Forventningsindikatoren beregnes ved å trekke andelen negative svar fra positive svar.

Konfidensintervallet i undersøkelsen er på +/- 2,1. På fylkesnivå vil tallet være +/- 3,6. For de enkelte kommunene vil marginen være litt høyere, men dette er likevel en sjeldent omfattende undersøkelse for hvert lokale sted.

 

Høyest forventninger i Porsgrunn

I regionens tre fylker er det dempet optimisme med tanke på fremtiden. I Telemark er det en forventningsindikator på + 1, i Buskerud er scoren på +2, mens i Vestfold er den på + 4.

Aller størst tro på fremtiden finner vi i Porsgrunn som har en optimistscore på + 21. Det svinger imidlertid veldig fra kommune til kommune. Beveger vi oss for eksempel over til nabokommunen i Grenland, Skien, er det pessimisme å spore med en negativ score på -4.

 

Det kun Skien og Sandefjord som har negative forventninger. I alle de ni andre kommunene i undersøkelsen har næringslivet et optimistisk syn på fremtiden.

Sorost Text Image Skien Sentrum Park Vannspeil 1

Tjenesteyting og varehandel er mest optimistiske

Når det kommer til hvilke bransjer som ser mest lyst på fremtiden er det privat tjenesteyting med +8 og varehandel med +5 som er leder an.

Selv om folks forventninger viser at færre planlegger å gjøre store dyre innkjøp fremover, ser det ut til at næringslivet har tro på at egen virksomhet likevel skal gjøre det bra det neste året.

Bygg og anlegg er fortsatt den bransjen som er mest pessimistiske, men her har det vært en forbedring fra en forventningsindikator på -23 for et år siden til -10 nå.

Hver tredje bedrift har anstrengt økonomi

På spørsmålet om hvordan bedriftene opplever økonomien sin nå, svarer hele 33 % at de har trang eller kritisk økonomi. Dette er forverring på 4 prosentpoeng siden forrige måling.

Spesielt innenfor servering og overnatting er det mange som opplever tøffe økonomiske tider. Her svarer 55 % at de har det trangt eller kritisk. Det speiler seg også i undersøkelsen ovenfor privatpersoner, der mange over tid har svart at de skal bruke mindre penger på uteliv fremover.

I motsatt ende er det varehandel hvor 77 % og privat tjenesteyting med 71 % som opplyser at de har balansert, eller romslig økonomi. Det samsvarer også godt med at det er disse to næringene som ser mest positivt på fremtiden.

Opptatt av økte strømpriser, råvarepriser og kronekurs

Bedriftene er fortsatt mest bekymret for høye strømpriser og stigende råvarepriser. Siden det kun er 14 % av bedriftene i regionen som opplyser at de eksporterer varer spiller lav kronekurs også inn for mange. 48 % av de spurte svarer at det skaper hodebry.

Undersøkelsen viser videre at krigene i Ukraina, Gaza og andre internasjonale konflikter og uro som preger medielandskapet påvirker svært mange. Her svarer 36 % at dette er noe de bekymrer seg for nå.

Grafen viser prosentandelen av bedrifter som oppgir nevnte tema som en bekymring.

Varierende grad av tilfredshet for tilretteleggingen fra kommunen

Hvordan de ulike kommunene legger til rette for næringslivet, har mye å si for bedriftsledernes hverdag.

Aller mest fornøyd med tilretteleggingen er de i Sandefjord. Her svarer 52 % av bedriftene at de er fornøyde eller svært fornøyde med hvordan kommunen legger til rette for dem.

Selv om Sandefjord scorer mye bedre enn de andre kommunene, er dette en nedgang på 12 prosentpoeng fra forrige måling. Det blir derfor spennende å følge med fremover for å se om dette er en engangsdipp eller en trend.

Sandefjord

I Telemark er det industrikommunen Porsgrunn hvor næringslivet er mest fornøyd. Her svarer 34 % at de synes kommunen legger bra til rette for dem. I Buskerud står det litt dårlige til enn i Vestfold og Telemark. De mest fornøyde bedriftene i Buskerud finner vi i Kongsberg hvor 14 % sier seg fornøyde med kommunen.

Mange kommuner har imidlertid en jobb å gjøre for å legge til rette for bedriftene, ifølge næringslivet selv. Spesielt er det stor misnøye i Horten, der 36 % av bedriftslederne synes kommunen legger dårlig til rette for dem.  

Klimaendringer får innvirkning på næringslivet

Klimaendringer og nye krav til tiltak fra myndighetene vil få stor betydning for mange næringsdrivende fremover. I undersøkelsen er det de som driver innenfor primærnæringen som ser for seg at dette vil ha mye å si for deres virke - hele 40 % sier at klimaendringer og nye krav vil føre til endringer.

 

Vi har spurt bedriftene om å svare på følgende utsagn: Norges forpliktelser til klima/natur vil føre til endringer i min virksomhet. Grafen viser prosentandel som sier seg enig.

Også for bygg- og anleggsbransjen er det mange som ser for seg at det må gjøres tilpasninger. Her forbereder 32 % seg på at de nå gjøre endringer i deres hverdag for å leve opp til Norges forpliktelser til klima- og naturtilpasning.